15 Temmuz 2014 Salı

Brezilya

A Grubu
  Brezilya  3 - 1  Hırvatistan (11' Marcelo (k.k.), 29' Neymar, 71' Neymar (pen.), 90' Oscar)
  Brezilya  0 - 0  Meksika
Kamerun  1 - 4  Brezilya (17' Neymar, 26' Joel Matip, 35' Neymar, 50' Fred, 84' Fernandinho)

2. Tur
Brezilya  1 - 1  Şili (18' David Luiz, 32' Alexis Sanchez)
UZ.  1 - 1
PEN.  3 - 2

Çeyrek Final
Brezilya  2 - 1  Kolombiya (7' Thiago Silva, 69' David Luiz, 80' James Rodriguez (pen.))

Yarı Final
Brezilya  1 - 7  Almanya (11' Thomas Müller, 23' Miroslav Klose, 24', 26' Toni Kroos, 29' Sami Khedira, 69',79' Andre Schürrle, 90' Oscar)

Üçüncülük Maçı
Brezilya  0 - 3  Hollanda (3' Robin van Persie, 17' Daley Blind, 90' Georginio Wijnaldum)

Dünyanın en yetenekli futbolcuları suyundan mıdır, havasından mıdır bilinmez ama Brezilyalılardır. Ben bu yargıyı "Latin amerikalılar dünyanın en klas ayaklarıdır" diye genelliyorum. Brezilya bu turnuvada süper yıldız Neymarla anıldı. Yine artık dünyada kaybolduğu söylenen 10 numaraların (Neymar, Messi, James) bu kültürde yaşadığını tartışmasız kabul edebiliriz.

Brezilya ev sahibi ünvanını arkasına alarak, turnuvaya Hırvatistan maçıyla ağır favori olarak başladı. Maçın başında üstünlüğünü hissettiren Brezilya sürpriz golle geriye düştü. Maç değişen skorla birlikte farklı bir havaya büründü. Brezilya, Hırvatistanın üstüne daha cesur ve daha kararlı gitmeye başladı ama bu çok uzun sürmedi, derken Neymar sahneye çıktı. Uzaktan topu köşeye nişanlayan usta ayak, direğe çarpıp içeri giren topla amacına ulaştı. Maçın devamında oyun ortada geçti. Bu görüntü çeşitli net fikirler ortaya koymama sebep oldu. "Tamamen Neymar odaklı, santrafor ve göbek orta sahaların hiç görünmediği bu takımın gruptan çıkması bile zor olabilir" diye düşündüm. 71'de hakemin çaldığı bana göre tartışmasız yanlış olan düdük insanların uykusunu bozmadı. Oscar'ın golü de "Kral Çıplak" demek üzere olan çocuğu susturdu.

Meksika maçındaki golsüz beraberlikte skorun aksi bir oyun vardı. Brezilyanın net fırsatlarını değerlendirememesinde kimse Brezilyayı suçlamadı. Ochoa maçın önüne geçti ve Brezilyayı durdurdu.

Kamerun maçındaki sonuç Brezilyayı başarılı kıldı ve Neymar'ın sırtladığı takım ikinci tura lider olarak çıktı.

Rakip Şili karşısında kendine güvenen Brezilya topa sahip olup iyi bir oyun ortaya koydu. Kornerden gelen topta, David Luiz'in rahatsız ettiği defans oyuncusuna çarpan top köşeden ağlara gitti. Golden sonraki oyun, daha önceki maçları hatırlarsak pek şaşırtıcı olmadı. Şili'nin hücum girişimleri Sanchez'in güzel şutuyla tamamlandı. Dengelenen maç dengeli oyunla devam etti. Penaltılarda Julio Cesar Brezilyaya turu getirdi.

Çeyrek finalde ilk gol yine kornerden geldi. Bu kez Kolombiya'nın acemiliği ön plana çıktı. David Luizle birlikte kafaya çıkan 4, 5 tane Kolombiyalıdan hiç biri topa dokunamadı ve arkaya düşen topu Thiago Silva bacağıyla içeri soktu. Diğer maçların aksine Brezilya bu maçta rakibini yaklaştırmadı ve topa sahip oldu. Bence bu görüntüde Kolombiya'nın çok etkisiz olması büyük pay sahibiydi. David Luiz'in sert plaseyle kullandığı frikik güzel bir gole dönüştü. İlginç vuruşta, David Luiz'in topu dümdüz gitti ama alçalan top uzaktan gönderilmesine rağmen hızlıydı. 2-0'ın ardından Kolombiya canlandı ve maç 2-1'e geldi. Maçın sonlarına doğru turnuvanın en kötü görüntülerinden biri yaşandı. Zuniga'nın Neymar'ın sırtına diziyle vurması cezasız kaldı. Omurgası kırılan Neymar turnuvayı kapattı. Felç olmaktan kurtulmuş olması olayı daha da üzücü hale getirdi. Bana göre Zuniga bu hareketi kesinlikle kasıtlı olarak yaptı ve bu olay basında pek fazla dile gelmedi.

Yarı finalde rakibin Almanya olması maçın önemini 2, 3 kat arttırdı. Neymar'ın sakatlığı, Thiago Silva'nın cezası sebep gösterilerek Almanya az da olsa favori gösterildi. Büyük maç kimsenin tahmin etmediği şekilde oldu. Kolombiyaya attığı gole benzer golle geriye düşen Brezilya aslında maça iyi başlamıştı. Başta Marcelo olmak üzere berbat oynayan Brezilya defansı 6 dakikada 4 gol izledi. Şaka zannedilebilecek bu olayda defansta disiplin ve ruhsal çöküntünün ne derece önemli olduğu anlaşıldı. Tarihe geçen bu garip maç, ağlayan taraftarlarla en trajik görüntüyü verdi. Dünya'nın gözünde Brezilya "Rezilya" oldu.

Üçüncülük maçında Scolari as kadrodan sadece Marcelo, Fred ve Hulk'u değiştirdi. 17. dakikada 2-0 olan maç "acaba" dedirtti ama Brezilya paçayı 3-0'la kurtardı. Kimse "Neymar yoktu ondan bunlar oldu" demedi. Bence Brezilya'nın bu çöküşünü Neymar'ın yokluğuyla bağdaştırabiliriz.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder