6 Temmuz 2014 Pazar

Kosta Rika

D Grubu
    Uruguay  1 - 3  Kosta Rika (24' Edinson Cavani (pen.), 54' Joel Campbell, 58' Oscar Duarte, 84' Marco Urena)
         İtalya  0 - 1  Kosta Rika (44' Bryan Ruiz)
Kosta Rika  0 - 0  İngiltere

2. Tur
Kosta Rika  1 - 1  Yunanistan (52' Bryan Ruiz, 90' Sokratis)
UZ. 1 - 1
PEN. 5 - 3

Çeyrek Final
Hollanda  0 - 0  Kosta Rika
UZ. 0 - 0
PEN. 4 - 3

Kosta Rika hoş bir isme sahip Orta Amerika takımı; Dünya kupasına katılması bile sürpriz kabul edildi. Çok iddialı Kolombiyalı teknik direktörleri Jorge Luis Pinto "Herkes çok şaşıracak, 1990'daki takımdan bile daha iyiyiz" diyerek herkesin yüzünde alaycı bir gülümseme oluşturdu. Oyun tarzları tipik latin amerika futbolunun özelliklerini taşıyordu. 5'li defans oynayarak ilginç bir takım olduklarını belli ettiler. Teknik açıdan kaliteli, zeki ve fantastik, soğukkanlı futbolculardan kurulu kadrolarının yanı sıra Keylor Navas gibi olağanüstü bir kalecileri vardı. Defansta kestikleri topları başarılı bir şekilde kullanıp rakiplerin üst üste atak yapmalarına olanak tanımıyorlardı. Tehlikeli pozisyonlarda hiç bir zaman telaşa kapılmadan "en kötü Navas çıkartır zaten" diye düşünerek topları karşılıyorlardı. Korner ve duran toplardan içeriye gelen toplarda mükemmel iletişim ve birbirlerine güven duymalarının sonucu hiç bir zaman tehlike yaşamadılar. Orta sahada Tejeda ve Borgesle alanları iyi kapatarak rakiplerinin kaleye yaklaşmasının önüne geçtiler. Hücum hattında kanatlarda Ruiz ve Bolanos, ilerde Campbell ve sonradan oyuna giren Urenayla oynadılar. Gamboa'nın da sağ bekten hızlı koşuları hücum olanaklarını zenginleştirdi. Kontra atak oyununu oynamamalarıysa eksiklik gibi görünüyordu.Taktik olarak iyi olduklarını söyleyemem ama doğal dürtüleri ve oyun zekaları sayesinde, takım oyunu oynayarak belli disiplinlere sadık kaldılar.

Ölüm grubundaydılar; herkes Uruguay,  İngiltere ve İtalyadan acaba hangi iki takım çıkacak diye düşündü. Kosta Rikanın bu gruptan bir puan alması bile sürpiz sayılacaktı ama Kosta Rika her zaman "cool" gözüktü. Uruguay karşısında ilk yarıyı 1-0 geride kapatan karizmatik takım, 3 golle rakiplerinin ve tüm dünyanın apışıp kalmasına sebep oldu. İtalyayı da yenerek ölüm grubundan çıkmayı garantilediler. Pinto, İngiltere maçında Umana ve Bolanos'u dinlendirdi. İngiltere karşısında "en kötü berabere kalır" izlenimi verdiler. Nitekim Bolanos'un oyuna girmesiyle ağırlığını ortaya koyan Kosta Rika maçı berabere bitirerek grubu lider tamamladı.

İkinci turda rakipleri Yunanistan oldu. Gruptaki şaşırtıcı performansları ve Pinto'nun iddialı demeçleri bu maçta onları favori yaptı. Maç çok sıkıcı geçiyordu. 52. dakikada Bolanos'un ceza sahasının hemen dışındaki Ruiz tercihi kaleye yaklaşan Yunan savunmasını ters köşeye yatırdı. Ruiz akıl dolu yumuşak bir vuruşla topu uzak köşeye gönderdi. Yerinden kıpırdayamayan kaleci çaresizlikle topu seyretti. Bu güzel gol soğumuş yüreğimi az biraz alevlendirdi. Golden sonra maçın seyri tamamen değişti. Yunanistan atakları tehlikeli gelmeye başladı ve Duarte'nin ikinci sarısıyla birlikte Kosta Rika aciz bir oyun ortaya koydu. Son dakikada yedikleri golle maç uzatmaya gitti. Uzatmalarda açıkçası Kosta Rikanın şansı kalmadığını düşündüm ama Yunanistan beklediğim golü bulamadı. Kosta Rika hiç penaltı kaçırmadan tarihinde ilk kez çeyrek finale çıktı ve Pinto'nun öngörüsü tuttu.

Çeyrek finalde rakip Hollanda karşısında kimse Kosta Rikaya şans tanımadı ama sürpriz seven insanların sempatisini kazandığından çok da inanmayarak "Kosta Rika turu geçer" diyenler de oldu. Maçta Kosta Rika'nın Gonzalez önderliğindeki kaliteli savunması Hollandayı bir hayli yıprattı. Hollanda tam 13 kez ofsayta yakalandı. Keylor Navas yine kimseyi şaşırtmayarak acayip toplar çıkardı. Uzatmanın son dakikalarında Kosta Rika'nın sürpriz atakları boşa gitti. Penaltılarda Ruizle Borges Krul'u geçemedi ve yarı finale çok yaklaşan Kosta Rika elendi. Futbolcuların yüzünde hüzün yoktu. Küçük bir ülkede kendi halinde böyle asil futbolcuların olması, doğaçlama ve özgün bir futbolla çok büyük paraların döndüğü avrupalı takımları bir bir dize getirmesi bence gözden kaçmaması gereken bir ayrıntı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder